Zuurdesembrood
- Totale tijd 2u 55min
- 15min
Voorbereidingstijd - 40min
Gaartijd - 2u
Afkoeltijd
Ingrediënten
6 personen
30 cl water
20 g verse gist
5 g suiker
400 g tarwebloem
100 g roggemeel
75 g zuurdesem
1.5 tl zout
10 g bakmout
Accessoires
Flex Whisk Dough Hook
Bereiding
Stap 1 /10
Doe het water, de suiker en het gist in de kom van de keukenrobot. Druk op ‘Start’.
Stap 2 /10
Voeg de bloem, de zuurdesem, het zout en de mout bij het mengsel van water, verse gist en suiker in de mengkom van de keukenrobot. Druk op ‘Start’.
Stap 3 /10
Dek het deeg of de kom meteen af met huishoudfolie. Laat 1 uur rijzen op een warme plek.
Stap 4 /10
Leg het deeg op een met bloem bestrooid oppervlak. Druk het met de handen plat in een vierkant. Vouw de zijkanten naar het midden toe en druk opnieuw plat.
Stap 5 /10
Vorm het deeg tot een rond brood met de uiteinden naar beneden toe en leg het op een met bakpapier bedekte bakplaat.
Stap 6 /10
Bevochtig de bovenkant van het deeg en dek af met een vochtige keukenhanddoek. Laat het deeg gedurende 1 uur op een warme plek rijzen.
Stap 7 /10
Verwarm de oven voor op 240 graden.
Stap 8 /10
Bestrooi het deeg met bloem en snijd er een patroon in met een scherp mes of een scheermesje, indien nodig.
Stap 9 /10
Laat het deeg gedurende 40 minuten op 240 graden in de oven bakken.
Stap 10 /10
Laat het brood afkoelen op een rooster.