Gougères (kaassoezen)
- Totale tijd 45min
- 25min
Voorbereidingstijd - 20min
Gaartijd - 0min
Afkoeltijd
Ingrediënten
6 personen
50 g boter
12.5 cl water
2 snuifje suiker
2 snuifje zout
75 g bloem
125 g eieren
50 g geraspte kaas
1 snuifje peper
1 snuifje gemalen nootmuskaat
20 g geraspte kaas
1 ei
Accessoires
Beater
Bereiding
Stap 1 /11
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Stap 2 /11
Doe het water, het zout, de suiker en de in blokjes gesneden boter in een steelpan. Breng de vloeistof aan de kook.
Stap 3 /11
Haal van het vuur en voeg de bloem in één keer toe aan de hete vloeistof zodat de indikkingsreactie optreedt. Plaats het opnieuw op een laagje vuurtje en meng de inhoud goed door elkaar met behulp van een spatel. Het deeg moet loskomen van de randen van de pan en een bal vormen.
Stap 4 /11
Breek de eieren open in een aparte kom en gebruik een garde op ze op te kloppen. Ga zorgvuldig na dat er geen stukjes eischaal in het eiwit terechtgekomen zijn.
Stap 5 /11
Breng het mengsel uit de pan over in de kom van de keukenrobot. Druk op ‘Start’ opdat de temperatuur van het deeg lager komt te staan. Op die manier gaan de eieren niet schiften wanneer je ze straks aan de kom toevoegt.
Stap 6 /11
Druk op ‘Start’ en voeg dan beetje bij beetje, terwijl de keukenrobot in werking is, de opgeklopte eieren toe. U kunt na 30 seconden pauzeren om de bodem van de kom schoon te schrapen en vervolgens het programma opnieuw starten. Pas de hoeveelheid eieren aan door regelmatig de consistentie van het deeg na te gaan: het moet stijfgeklopt worden met de klopper tot het een vast geheel gaat vormen en blijft staan.
Stap 7 /11
Voeg de geraspte kaas en de kruiden toe aan de kom van de keukenrobot en druk op ‘Start’.
Stap 8 /11
Vet de bakplaat in. Doe het gougèredeeg in een spuitzak, voorzien van een ongetuit spuitmondje met een diameter van 8 mm, en vorm hier balletjes met ongeveer 2 cm diameter van.
Stap 9 /11
Klop het laatste ei op in een aparte kom. Glaceer de soezen en bestrooi ze met geraspte kaas.
Stap 10 /11
Laat gedurende 15 tot 20 minuten op 180 graden bakken. Zet de oven na 10 minuten een beetje open om het vocht weg te laten trekken. Laat het op een rooster afkoelen.
Stap 11 /11
Laat het smaken!