Gistvlecht
- Totale tijd 3u 15min
- 30min
Voorbereidingstijd - 45min
Gaartijd - 2u
Afkoeltijd
Ingrediënten
6 personen
500 g tarwebloem
25 cl lauwwarme melk
50 g suiker
21 g verse gist
1 el citroenzeste of 5 druppels bitter amandelaroma
1 ei
75 g boter
1 snuifje zout
1 snuifje suiker
1 ei om te bestrijken
2 el parelsuiker
Accessoires
Dough Hook Flex Whisk
Bereiding
Stap 1 /13
Verwarm de melk lichtjes (ca. 30 seconden de microgolfoven) en giet ze in de kom van de keukenrobot.
Stap 2 /13
Doe de suiker en de verkruimelde gist bij de melk in de kom van de keukenrobot. Druk op ‘Start’.
Stap 3 /13
Voeg vervolgens de citroenzeste of het bittere amandelaroma en de eieren toe aan de kom van de keukenrobot. Druk op ‘Start’.
Stap 4 /13
Zeef de bloem in de kom van de keukenrobot. Voeg de zachte boter en het zout toe. Druk op ‘Start’.
Stap 5 /13
Dek af met een vochtige keukenhanddoek en laat ongeveer 2 uur rijzen, zodat het deeg in omvang verdubbelt.
Stap 6 /13
Vorm drie strengen van het deeg en vlecht ze tot een vlecht.
Stap 7 /13
Leg de vlecht diagonaal op de ingevette bakplaat of op een bakplaat met bakpapier.
Stap 8 /13
Doe een heel ei en een snuifje suiker en zout in de schoongemaakte kom van de keukenrobot. Druk op ‘Start’ en zorg dat alles goed gemengd is. Smeer het mengsel vervolgens over de vlecht.
Stap 9 /13
Bestrooi eventueel met parelsuiker.
Stap 10 /13
Laat de vlecht nog 30 minuten rijzen.
Stap 11 /13
Verwarm de oven in tussentijd voor op 160 graden op de heteluchtstand.
Stap 12 /13
Bak 30- 35 minuten op de middelste plaat.
Stap 13 /13
De vlecht moet een karamelbruine kleur hebben.