Citroen meringuetaart
- Totale tijd 1u 20min
- 1u
Voorbereidingstijd - 20min
Gaartijd - 0min
Afkoeltijd
Ingrediënten
6 personen
1 eenheid Vel zoet kruimeldeeg
10 g Boter
2 eenheid Citroenen
125 g Boter
4 eenheid Eieren
150 g Suiker
2 Eiwitten
125 g Suiker
4 cl Water
Accessoires
Flex Whisk
Bereiding
Stap 1 /17
Dit recept vereist een basisvoorbereiding: zoet kruimeldeeg. Heb je dat gedaan voordat je verder gaat met dit recept? Zo niet, kun je toegang krijgen tot het blok "Vereiste" door terug te keren naar het hoofdscherm van de recept. Het duurt 2u15: 15min bereidingstijd en 2u rusttijd in de koelkast.
Stap 2 /17
Rol met behulp van een deegroller het zanddeeg uit over het aanrecht tot een dikte van 3 à 4 mm.
Stap 3 /17
Vet een bakvorm in met boter en plaats het deeg erin. Duw het deeg voorzichtig met de vingers tegen de rand van de bakvorm en laat het overtollige deeg erboven uitsteken. Zet ze voor minstens 30 minuten in de ijskast.
Stap 4 /17
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Stap 5 /17
Haal de deegbodem eruit en snijd het overtollige deeg weg met behulp van een mes.
Stap 6 /17
Leg een vel bakpapier op het deeg en bedek het met keramische bakparels of gedroogde bonen om het deeg te verzwaren. Laat het gedurende 15 tot 20 minuten op 180 graden bakken. Zet apart.
Stap 7 /17
Laten we nu de citroencrème bereiden. Doe de schil in een steelpan, giet hier geperste citroensap in over, en vermeng dit met de boter. Laat het mengsel op laag vuurtje smelten.
Stap 8 /17
Doe de eieren en de suiker in de kom van de keukenrobot. Druk op 'Start'.
Stap 9 /17
Druk op 'Start' en giet dan, terwijl de keukenrobot in werking is, beetje bij beetje de gesmolten boter en het citroensapmengsel toe aan het geheel.
Stap 10 /17
Doe alles in de pan en breng het mengsel aan de kook. Roer het geheel aanhoudend door elkaar met behulp van een garde. De consistentie moet voller en dikker worden. Laat gedurende 3 minuten bakken.
Stap 11 /17
Giet het mengsel over het gebakken kruimeldeeg en zet het voor 1 uur in de ijskast.
Stap 12 /17
Terwijl het deeg in de koelkast rust, zet je aan het recept van de Italiaanse meringue. Doe de eiwitten in de kom van de keukenmachine.
Stap 13 /17
Verhit de suiker en het water in een steelpan om de suikersiroop te maken.
Stap 14 /17
Druk op ‘Start’ om de eiwitten op te kloppen wanneer de siroop een temperatuur van 110 graden bereikt.
Stap 15 /17
Haal het pannetje van het vuur wanneer het mengsel 118 graden bereikt. Druk op ‘Start’ en giet het mengsel langzaam bij het opgeklopte eiwit in de kom van de keukenmachine.
Stap 16 /17
Je meringue is klaar om te gebruiken.
Stap 17 /17
Spuit de meringue gelijkmatig over de taart. Gebruik hiervoor een spuitzak voorzien van een geribbeld spuitmondje. Werk de meringue vervolgens af door goudbruine accenten toe te voegen met behulp van een brander.