- Homepage
- Vind een recept
- Al onze recepten
- Bloemkool met kaas
Bloemkool met kaas
- Totale tijd 45min
- 15min
Voorbereidingstijd - 30min
Gaartijd - 0min
Afkoeltijd
Ingrediënten
6 personen
1 Grote bloemkool (ca. 1 kg)
1 el Bieslook
1 el Peterselie
1 blokje Groentebouillon
30 cl Volle melk
25 cl Crème fraîche (30% V.G.)
50 g Boter
40 g Patisseriebloem
100 g Geraspte gruyère
300 g Geraspte cheddar
0.5 tl Gerookt paprikapoeder (1,5 g)
0.5 tl Nootmuskaat (1.5 g)
Zout, peper
Bereiding
Stap 1 /9
Was de bloemkool en snijd ze in kleine roosjes. Breng een pan gezouten water aan de kook, doe er dan de bloemkoolroosjes in en kook ze 10 minuten op een middelhoog vuur. Verwijder de roosjes met een schuimspaan, houd ze snel onder koud water en laat uitlekken.
Stap 2 /9
Doe de bloemkool in een grote kom, voeg de bieslook en peterselie toe en breng op smaak met zout en peper. Roer door elkaar en zet aan de kant.
Stap 3 /9
Bereid de kaassaus: verkruimel het blokje groentebouillon in een kom, voeg de melk en room toe en meng goed. Laat de boter in een steelpan op een middelhoog vuur smelten. Voeg de bloem toe. Klop snel en kook, onder voortdurend roeren, gedurende 1 minuut.
Stap 4 /9
Giet, terwijl je blijft roeren, de helft van het mengsel van melk, room en bouillon erbij. Klop met een garde tot een gladde massa en roer er dan de rest van het mengsel door. Kook nog 1 minuut, onder voortdurend kloppen, om de saus te laten indikken. Het moet dik genoeg zijn om een houten lepel te bedekken.
Stap 5 /9
Haal van het vuur en voeg de geraspte gruyère en twee derde van de geraspte cheddar toe. Meng goed en voeg dan het paprikapoeder en de nootmuskaat toe. Breng op smaak. Voeg de bloemkoolroosjes toe en bedek ze met de saus.
Stap 6 /9
Doe het mengsel in een 6 cm hoge gratinschotel van 30 cm op 20 cm. Strooi de overgebleven cheddar over de gratin.
Stap 7 /9
Plaats de ovenschaal op de bakplaat. Zet de bakplaat op de laagste stand in de oven.
Stap 8 /9
Zet het apparaat aan. Selecteer het programma BAKE op 200°C en stel de bereidingstijd in op 30 minuten. Druk op START.
Stap 9 /9
Serveer warm met een salade.