Babka
- Totale tijd 3u 50min
- 30min
Voorbereidingstijd - 20min
Gaartijd - 3u
Afkoeltijd
Ingrediënten
6 personen
65 g water
5 g droge bakkersgist
2 snuifje fijne kristalsuiker
220 g bloem
40 g fijne kristalsuiker
1 eenheid eieren
1 snuifje zout
60 g boter
70 g smeersel
1 eenheid Eidooier
1 el Melk
Accessoires
Dough Hook Beater
Bereiding
Stap 1 /12
Warm het water op in de microgolfoven tussen 38°C en 40°C. Zorg ervoor dat het water niet te warm is, omdat dit de gist kan deactiveren. Doe het water en de suiker in de kom en voeg de te rehydrateren gist toe. Druk op 'Start'.
Stap 2 /12
Bedek de kom. Laat dit ongeveer 5 minuten staan tot de gist opgelost is. De gist moet opgelost worden
Stap 3 /12
Voeg de bloem, suiker en eieren toe aan het water/gistmengsel in de kom van de keukenrobot. Druk op 'Start'.
Stap 4 /12
Voeg hier het zout en de zachte blokjes boter aan toe en druk op ‘Start’.
Stap 5 /12
Doe het deeg in een grote kom en bedek het met een propere keukenhanddoek. Laat minstens 2 uur op een warme plek staan.
Stap 6 /12
Haal het deeg uit de kom. Vouw het deeg, neem de uiteinden en trek ze naar het midden om een bal te vormen (maak in totaal 6 flappen). Rol het deeg op een met bloem bestoven werkvlak uit tot een rechthoek van 30x20 cm.
Stap 7 /12
Verdeel het smeersel uit over de rechthoek en laat 2 cm van de rand vrij.
Stap 8 /12
Rol het deeg op en snijd de rol in de lengte door met een mes.
Stap 9 /12
Draai de twee rollen bovenop elkaar en vorm het geheel om tot een ring. Leg het hierna op een met bakpapier bedekte bakplaat.
Stap 10 /12
Bedek het geheel met een propere theedoek en laat 1 uur rusten.
Stap 11 /12
Verwarm de oven voor op 180 graden. In een kommetje, meng het eigeel en de melk . Bestrijk de babka met dit mengsel. Na het koken krijgt de babka een gouden kleur
Stap 12 /12
Laat gedurende ongeveer 20 minuten op 180 graden bakken.