Appelroosjestaart
- Totale tijd 2u 40min
- 1u
Voorbereidingstijd - 1u 10min
Gaartijd - 30min
Afkoeltijd
Ingrediënten
6 personen
1 zoet kruimeldeeg
40 g boter
35 g suiker
1 ei
40 g gemalen amandelen
8 rode appels
2 citroenen
15 g boter
15 g suiker
Accessoires
Beater
Bereiding
Stap 1 /21
Dit recept vereist een basisvoorbereiding: zoet kruimeldeeg. Heb je dat gedaan voordat je verder gaat met dit recept? Zo niet, kun je toegang krijgen tot het blok "Vereiste" door terug te keren naar het hoofdscherm van de recept. Het duurt 2u15: 15min bereidingstijd en 2u rusttijd in de koelkast.
Stap 2 /21
Rol met behulp van een deegroller het zanddeeg uit over het aanrecht tot een dikte van 3 à 4 mm.
Stap 3 /21
Vet een bakvorm met 24 cm diameter in met boter en plaats het deeg erin. Duw het deeg voorzichtig met de vingers tegen de rand van de bakvorm en laat het overtollige deeg erboven uitsteken. Zet ze voor minstens 30 minuten in de ijskast.
Stap 4 /21
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Stap 5 /21
Voeg de van tevoren iets zachter geworden boter en de fijne kristalsuiker toe aan de kom van de keukenrobot. Druk op 'Start'.
Stap 6 /21
Voeg de eieren toe en druk op ‘Start’.
Stap 7 /21
Voeg de gemalen amandelen toe en druk op 'Start'. De amandelcrème moet een smeuïge, gladde consistentie krijgen.
Stap 8 /21
Haal de deegbodem uit de ijskast en snijd het overtollige deeg weg met behulp van een mes.
Stap 9 /21
Leg een vel bakpapier op het deeg en bedek het met keramische bakparels of gedroogde bonen om het deeg te verzwaren.
Stap 10 /21
Laat gedurende 15 tot 20 minuten op 180 graden bakken.
Stap 11 /21
Doe dan de amandelcrème op de taartbodem en laat nog voor 20 minuten op 180 graden verder bakken. Zet apart.
Stap 12 /21
Was de appels en snijd ze in dunne plakjes met een snijmachine. Verwijder de schil niet van de appels.
Stap 13 /21
Week de appelschijfjes in citroenwater om te voorkomen dat ze bruin worden.
Stap 14 /21
Plaats de appelschijfjes voor 40 seconden in de microgolfoven en snijd ze daarna doormidden.
Stap 15 /21
Vorm de schijfjes om tot roosjes: rangschik 8 tot 10 fijne appelschijfjes op een plank en laat ze met elkaar overlappen. Rol dan op tot een roosje.
Stap 16 /21
Herhaal tot je net genoeg roosjes hebt om de taart te versieren. Zet apart.
Stap 17 /21
Doe de resterende appelschijfjes in een steelpan en voeg het sap van een citroen toe. Laat gedurende 10 tot 15 minuten op een middelhoog vuurtje koken. Roer het regelmatig door elkaar. Bedek het met vershoudfolie en zet apart. Bewaar het op een koele plaats.
Stap 18 /21
Verwijder de taartbodem. Doe hier een laagje appelcompote over.
Stap 19 /21
Schik de appelroosjes en druk ze lichtjes aan zodat ze niet verschuiven.
Stap 20 /21
Bestrijk de roosjes met gesmolten boter en bestrooi ze met suiker.
Stap 21 /21
Laat gedurende 10 minuten in een voorverwarmde oven en op 180 graden bakken Laat goed afkoelen alvorens het op te dienen.